Nederlands Wagyu stamboek

Sinds 8 augustus 2019 is de coöperatie CRV houder van de door de overheid gegeven stamboekerkenning voor Wagyu runderen.

Alle dieren van Wiersema Wagyu zijn geregistreerd bij dit stamboek. De reden is dat wij 100% Fullblood Wagyu fokken. Dit betekent geen kruisingen met andere rassen om het ras zo zuiver te houden. Alle dieren zijn terug te herleiden naar de genetische afkomst uit Japan.

Genetica

Wij gebruiken de allerbeste stieren voor onze Wagyu koeien. Dit is een van de redenen dat wij werken met K.I. (kunstmatige inseminatie). K.I. geeft ons de mogelijkheid om per dier een specifieke stier te kiezen. Alle stieren die wij gebruiken zijn stamboek geregistreerd. Zo zorgen wij ervoor dat telkens wanneer wij een koe laten dekken, dit de beste combinatie van genen oplevert. Hiermee verzekeren wij ons van de eigenschappen die wij graag terugzien in onze dieren. Goed frame, stevig beenwerk, koeien die vitaal zijn en oud kunnen worden en natuurlijk de beste vleeskwaliteit!

Dieren die wij eventueel verkopen hebben deze eigenschappen en zijn ook geregistreerd bij het Nederlands Stamboek voor Wagyu.

Inteelt

Doordat er maar weinig Wagyu runderen vanuit Japan zijn gekomen is de genetica-poule klein. Des te belangrijker om alle dieren stamboek te registreren, zodat wij van alle dieren een herkomst weten en weten welke ouders, grootouders en verder er zijn gebruikt. Zo kunnen wij fokken met stieren die vanuit andere genetische achtergronden komen en voorkomen hiermee inteelt.

100% Fullblood

De term Fullblood wordt veel gebruikt bij Wagyu. Er worden veel dieren en of vlees aangeboden die Wagyu genoemd worden. Lang niet allemaal zijn dit ook 100% Wagyu dieren (zogenaamd Fullblood). Vaak zijn er andere rassen in gekruist, om bijvoorbeeld grotere en zwaardere dieren te fokken die meer vlees leveren. Of dieren die in minder tijd kunnen worden afgemest en geslacht. Eigenlijk altijd doet dit de kwaliteit tekort. Echte Fullblood Wagyu heeft veel tijd, energie en kennis nodig om uiteindelijk uit te groeien tot het dier dat de excellente vleeskwaliteit heeft die van Wagyu bekend staat.  Door aangesloten te zijn bij het Nederlands Stamboek voor Wagyu zijn wij verzekerd dat wij de beste dieren fokken en 100% Fullblood.

Hieronder nog een kleine uitleg van de stamboekkaart, met als voorbeeld een van onze eerste kalfjes Ww Ms Sayuri.