Wagyu ras

Het Wagyu rund komt oorspronkelijk uit Japan. “Wa” betekent “Japans” en “Gyu” staat voor “koe”. Wagyu staat bekend voor haar zeer exclusieve en smakelijke rundvlees. Echte 100% Wagyu is dan ook erg kostbaar.

Tot de 19de eeuw werd vee in Japan niet gebruikt voor het vlees of de melk, maar als trek- en lastdier in onder andere de landbouw. Onder keizer Meij stelde Japan zich open voor westerse invloeden en werd het verbod op het eten van vlees opgeheven.

Wagyu vlees is bekend om haar enorme “marbling” veel meer dan elk ander runderras. Marbling is de dooradering van het vlees (zie Wagyu vlees). Hierdoor krijgt het extra malsheid en smakelijkheid. Het gen Delta 9 Desaturase is hier verantwoordelijk voor. Delta 9 Desaturase produceert een enzym dat verzadigde vetten omzet in onverzadigde vetten.

De eerste invoer van Japanse stieren naar de Westerse wereld vond plaats in 1976. Tussen 1992 en 1998 was het mogelijk om dieren vanuit Japan naar de VS te exporteren. Daarna is besloten om de Wagyu te beschermen en sindsdien is het niet meer mogelijk dieren uit Japan te halen. Echte 100% Fullblood Wagyu stammen af van de lijnen die tussen 1992 en 1998 vanuit Japan zijn geïmporteerd. Naar de V.S. is er veel materiaal naar Australië gegaan. Daar is een zeer actief stamboek. Een stuk van deze genetische achtergronden is terug te vinden in onze dieren. Daarnaast maken wij gebruik van 100% Fullblood Wagyu stieren, deels ook uit deze Australische lijnen. In totaal zijn er 173 zwarte Wagyu geëxporteerd. Dit maakt de Wagyu ook zeer zeldzaam en kostbaar.

Zoals op Wikipedia wordt gezegd: “In Nederland wordt Wagyu aangeboden bij een klein aantal fokkerijen” (bron: Wikipedia). Wij zijn trots sinds 2021 één van deze 100% zuivere fokkerijen te zijn.

De meest bekende bloedlijnen van Wagyu zijn:

  • Kedaka – bekend om goede moedereigenschappen en sterke dieren qua bouw
  • Shimane – bekend om de goede balans tussen vruchtbaarheid, moedereigenschappen en frame
  • Tajima – bekend als wat minder groei, maar de meeste marbling en beste vleeskwaliteit

Onze dieren bestaan voornamelijk uit Tajima en deels Kedaka. Waardoor wij dieren hebben die sterk zijn, zeer goed scoren op exterieur en de beste marbling hebben.