Hoe magerder hoe beter?

Voor wie onbekend is met Wagyu-rundvlees met haar beroemde vetdooraderd vlees denk je misschien “dat kan niet gezond zijn”. Eigenlijk is het dat wel! Vet is een wetenschap. Niet alle vetten zijn slecht. Wagyu-rundvlees zit vol met enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit geeft niet alleen een ongekende smaaksensatie, maar ook enkele belangrijke gezondheidsvoordelen.

Gezonde vetten

Vetten worden grofweg ingedeeld in 2 soorten: de verzadigde vetten welkbekend als de “slechte” soort en onverzadigde vetten de “goede” soort. Deze hebben een direct effect op het cholesterolgehalte. Wagyu-rundvlees heeft een andere verhouding van vetten dan ander rundvlees.

Dankzij het uniek gemarmerde vet heeft Wagyu-rundvlees een veel hogere concentratie MUFA’s (mono unsaturated fatty acid). MUFA’s vindt je ook in noten en olijfolie. In Wagyu-rundvlees is het aantal MUFA’s tot wel 30% groter dan in ander rundvlees.

Aminozuren

Wagyu-rundvlees zit vol van aminozuren o.a. de bekende omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 3 is van groot belang voor de opbouw van sterke celwanden overal in het lichaam o.a. voor hart, hersenen en longen. Omega 6 helpt, door de HDL’s,  bij het verwijderen van cholesterol uit het lichaam.

Goed cholesterol en slecht cholesterol

LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïnen)is cholesterol dat naar verschillende delen van het lichaam wordt vervoerd. Onderweg kan het LDL-cholesterol zich makkelijk hechten aan beschadigde wanden van slagaders en zo een vernauwing veroorzaken.

HDL-cholesterol (je raad het al: Hoge Dichtheid Lipoproteïnen) voert het teveel LDL-cholesterol af naar de lever. De lever verwijdert op haar beurt de cholesterol uit het lichaam. Wagyu-rundvlees verhoogt de hoeveelheid HDL en daarmee de afvoer van cholesterol uit het lichaam. Een goed stuk Wagyu-rundvlees kan dus daadwerkelijk cholesterol verlagend werken.

CLA

Wagyu-rundvlees heeft meer CLA (Conjugated Linoleic Acid / Geconjugeerd linolzuur) per gram dan de meeste andere voedingsmiddelen. CLA wordt ook wel verkocht door natuurvoedingswinkels of sportvoedingswinkels als supplement. Het lichaam neemt voedingsstoffen het gemakkelijkst op rechtstreeks uit je voeding ipv uit supplementen. Dit maakt Wagyu-rundvlees zo effectief voor het opnemen van CLA.

Vitaminen, mineralen, eiwitten

Eiwit is een van de belangrijkste bouwstenen voor het lichaam. Eiwitten vind je in eieren (logisch), noten, peulvruchten en vlees. Wagyu-rundvlees is rijk aan eiwitten (proteïne).

Voor een gezond en vitaal lichaam is ijzer ook van groot belang. Wagyu-rundvlees vult ijzer in het lichaam aan en is daarnaast ook een uitstekende manier om vitamine-B binnen te krijgen. Bijna alle Wagyu-boeren zijn het eens dat mineralen zeer belangrijk zijn voor gezond vee. De dieren van Wiersema Wagyu krijgen niet alleen een uitgebalanceerd dieet van > 90% gras aangevuld met circulaire brokken, ook staat er 24/7 een extra mineralenemmer ter beschikking. Wij mikken op een langzame gestage groei ipv snelle gewichtstoename. Onze visie is dat een gezonde, gelukkige koe bijdraagt aan de gezondheid van het vlees en daarmee aan de gezondheid van de consument