800gramWagyu stoofvleesin blokjes van ongeveer 3 cm
2grote uienin ringen gesneden
3teentjes knoflookgeperst
3wortelsin plakjes
3eetlepelsbloem
750mlrunderbouillonbij voorkeur zelfgemaakt
1glasrode wijnoptioneel
3laurierblaadjes
1takjetijm
2eetlepelsazijnappelcider of witte wijnazijn
1,5eetlepelsuiker
1,5eetlepelboter
1,5eetlepeloliebij voorkeur zonnebloem of druivenpit
Zout en peper naar smaak
Instructies
vlees voorbereiden: Bestrooi de Wagyu blokjes met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur en bak het vlees in porties rondom bruin. Zorg ervoor dat het vlees niet te veel in de pan ligt, zodat het mooi dichtschroeit. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
Groenten en smaakmakers: Voeg de boter toe aan de pan en bak de uien en knoflook glazig. Voeg de wortels toe en bak even mee.
Binden met bloem: Strooi de bloem over de groenten en roer goed door zodat de bloem even kan garen, dit zorgt voor de binding van de saus later.
Afblussen: Voeg de rode wijn toe (optioneel) en roer goed om de aanbaksels van de bodem los te maken. Laat het even in de pan koken zodat de alcohol verdampt. Als je geen wijn gebruikt, kun je de bouillon meteen toevoegen.
Stoofvlees terug in de pan: Voeg het gebakken Wagyu vlees weer toe aan de pan, samen met de laurierblaadjes, tijm, runderbouillon en azijn. Roer alles goed door.
Lange stooftijd: Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel 2,5 tot 3 uur zachtjes stoven. Het vlees moet heel zacht worden. Roer af en toe door de hachee en voeg eventueel wat extra bouillon toe als het te droog lijkt.
Afmaken: Proef de hachee en voeg suiker toe om de zuurgraad van de azijn te balanceren. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren: Serveer de Wagyu hachee met bijvoorbeeld gekookte aardappelen, aardappelpuree, of een stuk rustiek brood.
Notities
Tip: Het is belangrijk om het vlees langzaam en op laag vuur te stoven voor de beste smaak en textuur. Wagyu vlees is zeer mals, dus overgaar het niet, anders verlies je de textuur.